9:00 - 17:00

Program Luni - Vineri

0734 286 280

Suna acum

Facebook

 

DREPTUL FAMILIEI

DIVORT

Acesta poate avea loc in baza acordului ambilor soti sau la cererea unuia dintre soti daca exista motive temeinice ori daca s-a produs o separare in fapt care dureaza de cel putin doi ani sau daca starea de sanatate a sotului care cere divortul face imposibila continuarea casatoriei.Divortul poate fi obtinut pe cale judiciara ,pe cale administrativa(la primaria ultimului domicliul comun al sotilor) sau pe cale notariala.In oricare dintre variante,cabinetul ofera consultanta necesara pentru a parcurge procedura simplu si rapid.

 

OBLIGATIA DE INTRETINERE INTRE FOSTII SOTI

Sotul divortat are dreptul la intretinere daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei,ori in decurs de un an de la desfacerea casatoriei insa numai daca incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.

 

PRESTATIA COMPENSATORIE

Daca divortul intervine dupa cel putin 20 de ani de casatorie,sotul care nu este in culpa pentru divort poate beneficia de o prestatie compensatorie menita sa compenseze un dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in viata celui care o solicita.

Dreptul familiei Cluj

CUSTODIE MINORI

In prezent,prevederile legale in materia dreptului familiei instituie regula potrivit careia dupa divort autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti. Exista insa si situatii in care ,pentru motive intemeiate si avandu-se in vedere interesul superior al copilului,instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in mod exclusiv de catre unul dintre parinti urmand ca celalalt sa pastreze dreptul de a veghe la cresterea si educarea copilului sau si dreptul de a consimti la o eventuala adoptie.

 

LOCUINTA COPILULUI MINOR

Instanta de tutela stabileste ,odata cu pronuntarea divortului,locuinta copilului minor la acela dintre parinti cu care copilul locuieste in mod statornic.

 

LICHIDAREA COMUNITATII.PARTAJUL BUNURILOR COMUNE

Ca urmare a lichidarii comunitatii matrimoniale,fiecare dintre soti preia bunurile sale proprii,dupa care se procedeaza la partajul bunurilor dobandite in timpul casatoriei si care au statut de bun comun,precum si la regularizarea datoriilor.Cota parte ce revine fiecarui sot se stabileste avandu-se in vedere contributia fiecaruia la dobandirea bunurilor comune si la indeplinirea obligatiilor comune.Legea prezuma,pana la dovada contrara,ca sotii au avut o contributie egala.

 

RECUNOASTEREA COPILULUI NASCUT IN AFARA CASATORIEI

Copilul a carui nastere nu a fost inregistrata in registrul de stare civila ,ori a carui nastere a fost inscrisa in registru insa inregistrarea s-a facut ca fiind nascut din parinti necunoscuti,poate fi recunoscut ulterior de catre mama. Copilul conceput si nascut in afara casatoriei poate fi recunoscut de catre tatal sau.

Recunoasterea poate fi facuta prin declaratie la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor,prin inscris autentic sau prin testament.

 

TAGADUIREA PATERNITATII

Copilul conceput in timpul casatoriei il are ca si tata prezumat pe sotul mamei. Aceasta prezumtie poate fi insa rasturnata prin dovada contrarie.Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita de sotul mamei,de mama,de tatal biologic sau de catre copil.De asemenea, legea confera dreptul oricarei persoane interesate de a cere instantei sa constate ca nu sunt indeplinite conditiile pentru ca prezumtia de paternitate sa se aplice unui copil inregistrat in actele de stare civila ca fiind nascut din casatorie.

( Extras din Codul Civil Roman )

Dreptul familiei Cluj

Avocat Dreptul familiei Cluj

Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies si a politicii de prelucrare a datelor personale.